Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Najstarsza sztuka kulinarna

Treść

W Kluszkowcach - przygotowania do konkursu Zaprezentowanie najstarszej sztuki kulinarnej, potraw zapomnianych i kultywowanie gwary, tańca i śpiewu ludowego - to główne założenia organizowanego od dwunastu lat w gminie Czorsztyn konkursu potraw regionalnych. Tegoroczna edycja odbędzie się w najbliższą sobotę w Domu Kultury w Kluszkowcach, a na stołach pojawią się nie tylko dania kuchni góralskiej, ale i nalewki. Każde z kół gospodyń wiejskich z gminy Czorsztyn serwuje przynajmniej siedem potraw oraz nalewkę. Komisja będzie oceniać oryginalność przygotowanych potraw, wartości smakowe i wystrój stołu. Punkty przyznawane będą też za nalewki, w tym przypadku pod uwagę jurorzy wezmą udział w składzie nalewki rodzimych roślin, barwę, smak, sposób prezentacji, oryginalną nazwę i działanie na organizm człowieka. Każde koło bierze również udział w konkursie programów artystycznych, który powinien odzwierciedlać gwarę i melodię własnego regionu. Dobór repertuaru, czystość gwary, stroje i ogólne wrażenie będą podlegać ocenie komisji. (TEZ), "Dziennik Polski" 2007-02-05

Autor: ea